top of page

Podiuma Madrilgo I Dinamyc New Athletics-en

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz mendizabal

Asteburu zoragarria Txindoki AT eskolako zazpi atleta gazteentzat, Madrilgo Gallur kiroldegi konplexuan Dinamyc New Athletics txapelketaren lehen edizioan parte hartzeko aukera izan zutenentzat.

Gonbidapen bidezko txapelketa misto honetan parte hartzeko gonbidapena azken orduan izan zen. Aukera paregabea zen alferrik galdu behar ez zena eta zoragarri erantzun zioten gaztetxoek dudarik gabe.

Txindoki AT eskolako atletak parte hartu zuten 12 taldeetako bat izan ziren, Gipuzkoako beste bi talderekin batera: Real Sociedad eta Tolosa CF, Cornellá eta Hospitalet de Llobregat de Barcelona katalanak, TCR (Track Cross Road) taldeko madrildarrak, Getafe eta Fuenlabrada, Zenit eta Estrella aragoarrak, Montilla kordobakoak eta La Salle extremadurako Plasencia herrikoak.

Hamabi taldeak seiko bi finalaurrekotan banatzen ziren, larunbatean jokatzekoak, eta horietatik sei talde aterako ziren, finalaurreko bakoitzeko lehenengo hiru talde, igandean jokatuko zen “A” finalerako, eta gainerako seiak, berriz, “B” finalerako.

Lehen finalaurrekoan Txindoki AT hirugarrena zen emanaldi handi batean, Tolosa CF eta Cornelláren atzetik, eta “A” finalean sartzen zen. Igandean, “A” finalean, are hobeto egon ziren eta aise gainditu zuen larunbateko emanaldia. Hirugarren postua lortzeko, auzotarrek eta bidaideek, Tolosa CF txapeldunak eta Reala txapeldunordeak irabazi zuten, eta Txindoki ATrekin batera podium guztiz gipuzkoarra osatu zuten etorkizuneko atletismoko lehiaketa honen lehen edizioan. Finalean, Gipuzkoako taldeek Cornellá, Hospitalet eta TCR, laugarren, bosgarren eta seigarren irabazi zituzten, hurrenez hurren.

Urdinetako protagonistek emaitza hauek lortu zituzten, aurrena finalerdietan eta, gero, bukaeran: Maddi Mendizabal altueran aritu zen 1. eta 2. postuan 1.44 eta 1.33 jauziekin, 60 metroko hesietan Amaia Santamaria 4. eta 3. postuan 11.09 eta 10,87, 60 metroko lasterketan Elene Galparsoro 4. eta 4. postuan, 8.87 eta 8.85 markarekin, Martin Maiora pisu jaurtiketan 3. eta 5. postuan 6.80 eta 6.95 metrorekin, Beñat Urteaga luzera jauzian 5. eta 2. 4.24 eta 5.14 metrorekin, Unai Sarriegi 1. eta 3. 60 metrotan 8.50 eta 8.54 markarekin eta “Ehiza” izeneko azkeneko eta erabakigarri zen errelebo frogan 6:02 eta finalean 15 segundu jetsiz eta 5:47ko markarekin Elene Galparsoro (200m), Unai Sarriegi (400m), Ainhoa Albisu (600m) eta Martin Mayora (800m) bukaerako podium haundi hori lortuz.

Klubetako ohorezko mailako ligako bigarren jardunaldian, Iberdrola Ligan, Atlético San Sebastiánek berriro irabazi zuen Donostian, eta berriro ere 213 punturekin. Iraia Mendia bigarren 3000 metrotan eta 10.36.62rekin eta Irenia Apaolaza 4x400 lehen txandan eta 3.43.06 marka lortuz izan ziren Txindoki Atko ordezkariak. 100 metroko aparteko seriean, Uxue López 13.01 (-3.7). Atlético San Sebastiánek ekainean jokatuko du ligako finala, La Nucian, Alacanten, 8 onenen artean 4. postuan bertaratuz.

Gizonezkoen txapelketan, Joma Ligan, Real Sociedad bigarrena zen Villafranca de los Barrosen (Badajoz) 177 punturekin. Horretan lagundu zuen Realean atleta hasiberriak, Danel Pérez (8º altuera-jauzian, 1,90rekin), eta Gari Garmendia urdiñak, berriz, 4. pisu jaurtiketa (7.260 gr.) eta 15,41ekin. Reala Alacanteko La Nuciaren finalera joango da ekainean, 8 onenen artean seigarren postuan.

Gasteizen jokatutako Arabako Txapelketaren bigarren jardunaldian, 18 urte azpiko mutilek (5 kg) pisu-jaurtiketan parte hartzeko aukera izan zuten Aimar Alustiza 13,92 marka pertsonala, 18 urtez azppiko neskak (3 kg), Uxue Artola 11.04 (3 kg) eta Garazi Zubiaurre 8.09, eta 5.000 metrotan Jon Etxeberria Iztueta 17.11.73.

Berazubiko pistan, Tolosan, egindako eskola eta kluben arteko Gipuzkoako Alebin Txapelketan, Ordiziako Jakintza Ikastolako ikastetxeen araberako Gipuzkoako titulua azpimarratu behar da, Elene Balbasek 60 metroko hesiak 10,22 markarekin irabazi zituen, Natale Enak 1.000 metro 3.24.77, Maren Etxeberriak 4x60 metroko erreleboa eta 4.33 metroko jauzia. Alebin mutiletan, Gipuzkoako titulua Ordiziako Urdanetarentzat, Ohian Tolosaren garaipenak 60 metro lauan 8.97rekin, Iker Azkarraga 1.000 metroan 3.27.24rekin, Aimar Soto luzera-jauzian 3.58 metrorekin eta 4x60 metroko erreleboa. Alebin mutiletan, kluben artean, Txindoki AT “A” hirugarrena zen, 1.000 metroko lasterketan Beñat Aldasorok irabazi baitzuen 3.28.83 metroko lasterketan, eta Txindoki AT “B” zortzigarren eta Txindoki AT neskak zazpigarren.

Nazioarteko “Madrid marcha la liga” sari handian, joan den astelehenean Madrilgo bide handian egindako ibilaldi atletikoa, 4. postua Tolosa CF Hodei Caballero ordiziarraren 5 km-ko ibilbideko lasterketan, 20 urtez azpikoen kategorian, Euskadiko beste errekor batekin, 21.51.

Joan den asteazkeneko Iruñeko parte-hartze libreko probetan, Leire Tobar emakumezkoen 100 metroko hesietan, 15.70eko marka pertsonala.

Euskadiko kluben txapelketa, Donostian eta Durangon

Datorren larunbatean iritsiko da Txindoki Jaso Autowag AT taldearen Euskadiko kluben txapelketa. Donostian, lehen kategorian, emakume-taldea egongo da, heltze-prozesuan dagoen talde gaztea. Seguru asko, etorkizunean kategoria horretan egongo da beti, modu lasaian, baina larunbateko helburua zortzigarren postua saihestu eta bigarren kategoriara ez jaistea da. Durangon, bigarren mailako gizonezko taldea egongo da. atleta zaharragoz bete lanak egindako talde gaztea da, eta taldea osatzeko bereak ez diren probak egiten dituzte. Iaz maila jaitsi ondoren, lehiaketa irabazi eta lehen mailara igotzea besterik ez da helburua. Ahalegin hori oso zaila da, baina, seguru asko, atleta urdinek dena lortzen saiatuko dira.

Igandean, goizean, Iruñean, Real Sociedadeko 20 urtez azpikoen gizonezkoen taldea lehiatuko da kategoriako B1 final-klubetako Espainiako txapelketan. Han, filial gisa gureatletak izango dira: Danel Pérez luzera-jauzian eta Aratz Zendón pisu-jaurtiketan (6 kg).

Igande goizean ere, Donostian, eskolako proba konbinatuen Gipuzkoako txapelketa egingo da, eta Txindoki ATko eskolako atletek parte hartuko dute, bai alebinetan bai infantiletan.

Egutegi nazionalean, denboraldiko 4. meeting-a egiten da Ciudad Realen, eta 5. meeting-a larunbatean eta igandean Sorian.

Herri-lasterketen egutegian hauek ditugu larunbaterako: Txindokiko kilometro bertikala Larraitzen, Sare kross herrikoia Azpeitian, Goizutraila Goizuetan (Nafarroa) eta Kukurrustuko igoera Basaurin. Iganderako, Orioko Talai mendi trail, Arabako Kanpezuko lasterketa herrikoia, Getxoko (Bizkaia) Etorki mendi trail, Gasteizko Gorbeiako gurutzeko katedral zaharra, Atarrabitrail (Nafarroa) eta Zangozako (Nafarroa) Gazteluaren konkista.