top of page

Zuhatz Sukia, pisu-jaurtiketako 18 urtez azpikoen Espainiako hirugarrena

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

18 urtez beherakoek Salamancan Espainiako txapelketan egindako lana ona izan zen.

Txanponaren aurpegia eta gurutzea pisu-jaurtiketaren proban jarri ziren. Txindoki Jaso Autowag ATk parte hartzen zuen Espainiako 14 atletarik onenetako birekin gutxieneko marka lortuta.

Oso lehiaketa on eta erregular batean, Zuhatz Sukia ataundarra izan zen txanponaren alde ona; izan ere, Espainiako txapelketa batean lehen domina lortu zuen, hirugarren postua lortuta, eta brontzezko domina lortu zuen, 16.14 metroko jaurtiketa hoberenarekin, 5 kg-ko bolarekin. Zuhatz ondo hasi zen lehen jaurtiketa horretan 15.94 botata, iada hirugarren jartzen zelarik hasieratik, bukaera arte utziko ez zuen postua. Txapelketara joan zen 16.62 marka pertsonalak ere ez zuen zilarra balioko, nahiz eta hau izan joan aurretik 2. markarik onena. Iker Sukia handiaren semea dela esan behar da , nolako egurra halako ezpala baieztatzen duena. Aita da oraindik kategoria horretan estatuko betiko markarik onena duena zerupean 20.13ko markatzarrarekin 1995ean Britainia Handian ospatutako saio batean, estatuan 20 metro pasa dituen atleta bakarra adin horretan; eta entrenatzailea Odei Lopez legorretarra, pisu-jaurtiketako estatu mailako beste handi bat.

Oraingo honetan, txanponaren gurutzea Aratz Cendon ordiziarrari egokitu zaio. Ordiziakoa partaideen hirugarren markarik onenarekin iritsi zen probara, 16.58, eta Aimar Alustiza entrenamendu-lankideak duela astebete Sabadellen 20 urtetik beherakoen txapelketan izan zuen zorte bera izan zuen; izan ere, ez zen bere eguna izan eta hiru jaurtiketa nulo eginda 14. gelditu zen. Izango dira txapelekta hobeak, dudarik gabe.

1.500 metroko proba zailean, Jon Naldaiz olaberritarra Espainiako txapelketa baten parean egon zen proba horretan, eta 6.a izan zen finalaurreko seriean. 4:09.52ko marka zuen, baina ez zuen balio finalean sartzeko, eta esperientzia gehiago izateko balio izan zion behintzat. Jon, azkenean, Espainiako 20. zen.

Urko Etxebeste beasaindarrak ere zaila zuen 3.000 metroko proba zorrotzean; gainera, lehen urtean kategorian, Urko lasterketan egon zen beti, baina azken erritmo-aldaketak bortitzak izan ziren atleta batzuen aldetik, eta erabat hautsi zuten proba; Urkok ere asko ikasi zuen oaringoan eta balioa emango dio aurrerago estatuko lehen 20ren artean egoteari. Azkenean 15. bukatu zuen froga.

Bestalde, Danel Pérez Ordiziako altuera-jauzilariaren nazioarteko estreinaldi ona 20 urtez behekoen Espainiako selekzioarekin, Frantziako, Italiako eta Espainiako selekzioen arteko nazioarteko topaketan, Frantziako Lievin hirian. Danel seigarrena zen 2.00 metro pasaz jauzi-proban, 5. sailkatuaren marka berarekin. Oraingoan, 2.04 metroko langa eta bere marka dena ezin izan zuen gainditu. Txindoki Jaso Autowag ATrentzat harro egotekoa eta Danelentzat esperientzia ahaztezina. Espainiako selekzioa hirugarrena zen Frantzia eta Italiaren atzetik.

Laredoko 10 kilometroetan, Alexander Oiarbide ordiziarraren 30:58 denbora nabarmendu behar da, pixkanaka bere mailara itzultzen ari baita. Xabier Sánchez izaldarrak 34:40.

Donostiako udaberriko lasterketako 10 km-etan, atleta federatuentzako 10 km-ko ibilbideko txapelketa, Aritz Mendizabal ordiziarra nabarmendu behar da: 15. eta 34:19, Gorka Satrustegi 38. eta 35:30, Iker Iztueta 56. eta 36:03, Imanol Oiarbide 76. 36:54 eta Alberto Aranburu 112. eta 35:55, Jon Etxeberria Iztueta 187. eta 40:24 5 kmak 17:29an pasata eta Eneko Barandiaran 42:26.

16 urtez azpikoen eta 18 urtez azpikoen Espainiako Kros Txapelketa, Iruñean

Asteburu honetako atleta-hitzordurik garrantzitsuena Iruñean izango da, igandean, Espainiako banakako Kros Txapelketa 16 urtez behekoetan eta 18 urtez behekoen selekzioen arteko Espainiako Kros Txapelketa. Hiru atleta izango dira Txindoki Jaso Autowag ATtik 16 urtetik beherakoak, Euskadiko selekzioarekin. Emakumeetan, Ane Iparragirre segurarra eta Ane Barandiaran lazkaotarra eta mutiletan Jon Eskisabel gabiriarra.

Herri-lasterketetan, larunbatean, Xabier Mendizabalen oroimenezko mendi lasterketa Beasaingo Arriaran auzoan eta Bediako (Bizkaia) kolazino mendi eguna ditugu. Igandean, Zestoako herri ezaguna, 2,6 km eta 8,5 km-ko bi distantziatan; Nafarroan, lasterketak arrazoi bat du: Iruñean, Faltzesko Faltzesko lurralde ikusmeneko krosa, Aiegiko Jurramendi trail jejurra eta Lekumberriko legua, Bizkaian, Ondarroako Naberan herri krossa eta Algosartu. Burgosko Diputazioko San Jose Sari Nagusia 10 kmtan Villasana de Menan.