top of page

Iraia Mendia Ourensen ospatuko den Espainiako Txapelketa Absolutura

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Asteburu honetan, pista estaliko Espainiako txapelketa absolutua egingo da Ourensen. Pista estaliko denboraldiko hitzordu garrantzitsuena da txapelketa, eta Iraia Mendia atleta lazkaotarra izango da atletismo-probetako batean, 1.500 metroan.

Iraia aurreko denboralditik dabil iraupeneko eta iraupen erdiko probetan, eta hitzordu handi horretara iritsi da pista estaliko bi lasterketaren ondoren, eta biak joan den abenduan, 1.500 metroko lasterketa batean, Ourensen egoteko gutxieneko absolutua lortu zuen 4.37.55 markarekin lasterketan, eta 3.000 metroko beste batean, 9.49.67 lasterketan, eta 20 urtez azpikoen kategoriako Euskadiko errekorra ezarri zuen.

Euskadiko 20 urtez beherakoen txapelduna eta Espainiako kros txapelketan zortzigarren izan ondoren, txapelketa hau aukera bikaina da emakumearentzat esperientzia eskuratzeko eta Espainiako onenekin batera aritzeko eta marka hobetzen saiatzeko.

Ourensen egongo da, halaber, Nora Tobar atleta ataundarra, Donostiako Atlético San Sebastiánekoa, altuera-jauzian. Beti bezala, maila handia emango du, eta podiumean sartzeko borrokatuko da.

Donostian, larunbatean, Antonio Elorza belodromoan, 16, 18 eta 20 urtez azpikoen Euskadiko txapelketa egingo da. Txindoki Jaso Autowag AT taldeko 30 atletak parte hartzea espero da.

Igandean, Laudion (Araba), Euskadiko Haur Kros Txapelketa egingo da. 2008. eta 2009. urteetan jaiotako atletak izango dira, eta Jakintza ikastola egongo da, bai nesketan, bai mutiletan, txapelketa ikastetxeetan egiteko. Gipuzkoako selekzioarekin Ane Iparragirre eta Ane Barandiaran nesketan eta Jon Eskisabel mutiletan arituko dira.

Lasterketa herrikoietan, Arrigorriagako herri krossa, San Silvestre larrabastera eta Barakaldesa Bizkaian eta Aibar Trail Nafarroan ditugu.

Nora Tobar brontzezkoa altuera-jauzian eta Irenia Apaolaza 9garren 200 metroan

Pista estaliko 23 urtez behekoen Espainiako txapelketan (Salamancan), Nora Tobar Atlético San Sebastiáneko ataundarrak domina berria lortu zuen. Hiriburuko taldearekin lehen aldiz, hamaseigarren podiuma lortu zuen Espainiako txapelketan 19 partaidetzetan. Norak iaz Valentzian titulua eman zion 1.74ko marka pertsonala berdindu zuen.

200 metroko proban, Irenia Apaolazak jardun ona izan zuen; izan ere, kanporaketan bigarrena izan zen (25.07) eta finalaurrekoan hirugarrena (24.98). Azkenik, Espainiako 9.

Gipuzkoako 16, 18 eta 20 urtez azpikoen txapelketan 22 dominako botina

Pista estaliko 16, 18 eta 20 urtez azpikoen Gipuzkoako Txapelketa handia parte hartu zuten 45 atleta urdinek egindakoa. Guztira 22 domina lortu dituzte: 9 urrezko domina, 5 zilarrezko domina eta 8 brontzezko domina. Horrez gain, Espainiako txapelketetarako hiru minimo eta klubeko hiru errekor ere bai.

Sub16 nesken kategorian, 60 metro lauetan brontzezko domina Uxue Lopezentzat, 8:22 eta 8:20an finalean, marka pertsonala; Elene Galparsoro 16., 8:67; Lucia Barandiaran 37., 9:09; Iraia Mendia 38., 9.10; Ainhoa Albisu 39., eta Maddi Mendizabal 39., 9.14.

300 metroan Uxue López 4. eta 43.67

1.000 metroan, Gipuzkoako txapeldunorde Ane Iparragirre (3.11.55) izan zen bere debutean, 16 urtetik beherakoen klubeko errekorra eta Ane Barandiaran brontzezko domina (3.15.70).

Jauzi galanta egin zuen Gipuzkoako txapeldunak Elorri Garcíaren debutean, 16 urtetik beherakoen 2.00 errekorrarekin. Maddi Mendizabal brontzezko domina jaso zuen, 1,80 lehen emanaldian, eta hiru jauzi baliogabe Iraia Mendiak 1,60 metrotan debutean.

Altuera-jauzian, 6.1.25 gaindituta Maddi Mendizabal bere debutean.

Pisu-jaurtiketan (3 kg), Gipuzkoako txapeldunordea Elorri Garcíaren lehen saioan, 9,41ekin.

18 urtez azpikoen kategorian, 60 metro lauetan, 11. Garazi Etxeberria 8.59, 13. Elene Basarte 8.67 marka pertsonala, 21. Laxia Arsuaga 8.83 debuta eta 22. Mara Alonso 8,92 marka pertsonala.

200 metroan, Mara Alonso 22. 30.15rekin debutean.

1.500 metroan, Inge Iza 5. eta 6.08.30 debutean.

Pertika jauzian, txapeldunorde Sara Garcíak 2.60rekin, klubaren absolutu errekorra berdinduta.

Pisu-jaurtiketan (3 kg), Uxue Artola Gipuzkoako txapelduna, 11.12 marka pertsonalarekin, eta 4. Garazi Zubiaurre, 9.45ean.

16 urtez azpikoen kategorian, 60 metro lauetan, 6. Ekain Mujika 8:03an eta 7. Harri Lasa 8:09an finalerdietan eta 8:14an finalean; 21. Ander Izurieta 8:51n debutean eta 26. Unai Mujika 8:92an.

1.000 metroan, Gipuzkoako txapelduna Urko Etxebeste izan zen, 2.43.39 marka pertsonalarekin, 16 urtez azpikoen klubeko errekorra; Sabadellgo 16 urtez azpikoen estatukorako gutxienekoa; Haitz Urrestarazu txapeldunordea, 2.45.06, marka pertsonala eta minimoa Sabadelleko 16 urtez azpiko estatukorako, 7. Jon Eskisabel 3.00.22rekin debutean, 15. Unax Zubillaga 3.14.08rekin debutean, 16. Xabat Beaskoetxea 3.14.18rekin debutean eta 22. Xabier Azpiroz 3.22.83rekin debutean.

Altuera-jauzian, Ander Izurieta txapelduna, 1,50ekin.

Luzera-jauzian, Ekain Mujika txapelduna, 5.51 marka pertsonalarekin.

18 urtez azpikoen kategorian, Eneko Rodríguez Gipuzkoako txapelduna, 60 metro lauan, finalean 7,23 eta 7,13, Espainiako 18 urtez behekoen Valentziako txapelketarako marka pertsonala eta minimoa, 5. Damian Bucurici, 7,67 eta 7,65 finalean, 13. Axier Olano, 8.14 marka pertsonalarekin, eta 20. Markel Pérez, 8.73.

200 metroan, brontzezko domina Eneko Rodríguezentzat, 23.03 marka pertsonalarekin; 7. Damian Bucurici, 24.97 marka pertsonalarekin; 16. Axier Olano 26.72rekin eta 19. Markel Pérez 28.48 marka pertsonalarekin.

800 metroan, Auritz Mendia, 2.13.40rekin debuta.

1500 metroan, Jokin Leundak brontzezko domina lortu zuen 4.28.55 debuta eginda eta 6.a Eneko Oliveira 4.41.00 debuta eginda.

60 metro hesietan, Ibai Garmendia 7.a, 9.71rekin, eta gero parte-hartze libreko proban, 11.30.

Pisu-jaurtiketan (5 kg), hirukoitza Txindoki ATrentzat, Aratz Zendon txapelduna 14.19, txapeldunorde Zuhatz Sukia 13.83rekin eta Aimar Alustiza brontzezko domina 12.47an.

20 urtez azpikoen kategorian, Danel Pérez Gipuzkoako txapelduna, 60 metro lauan, finalean 7,43 eta 7,36, marka pertsonala eta Unax Auzmendi brontzezko domina, finalean 7,63 eta 7,56, marka pertsonala.

200 metroan brontzezko domina Unax Auzmendirentzat, 24.24 marka pertsonalarekin.

Altuera-jauzian, Gipuzkoako txapelduna Danel Pérez (1,80).

Lehiaketarekiko paraleloan, parte-hartze libreko probetan, 60 metro lauan, Itsaso Estala 7.89 urteko markan eta 7.90ean, Nerea Galparsoro Donostiako Atletikokoa bi aldiz korrika zebilen 7.80an eta 200 metroan 25.45ean. Lurdes Intxaustik 3 kg-ko bola jaurtitzen zuen pisuan 8.22an, Realeko Gari Garmendia semeak 7.260 kg-ko bola jaurtitzen zuen 14,87an, Ander Svensson-ek 1,70 salto egiten zuen altuera-jauzian eta Unax Garcíak 3.000 metroko proba uzten zuen.

Zumaian, 10.200 metro inguruko herri lasterketan, Bolitas Anaiak hartzen zuten parte: 40. zen Imanol Oiarbide 37.07 marakrekin eta lehen “B” beteranoa eta Mitxel Cuadrado 54. 38.40 marakrekin eta hirugarren “B” beteranoa.