top of page

Iraia Mendia, Europako Kros Txapelketarako hautatua

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Txindoki Jaso Autowag ATko atleten emaitza handiak joan den asteburuan parte hartu zuten hiru lehiaketetan.

Klubetako kroseko Espainiako txapelketan, Burgosko Atapuercan, munduko krosik onena den nazioarteko krosarekin batera, maila handian aritu ziren 15 atleta urdinek parte hartu zuten.

Zalantzarik gabe, goizeko onena Iraia Mendia atleta lazkaotarraren eskutik etorri zen. 20 urtez azpikoen kategorian parte hartzen zuen, eta lasterketa polit eta taktikoa oso ondo irakurri zuen une oro, eta hirugarren sartu zen 134 atleten artean. Bigarren atletak helmugako marran bertan gainditu zuen. 20 urtez azpikoen Europako txapelketara Espainiako selekzioarekin joateko balio duen podiuma.

Urtea eta 2022 denboraldia amaitzeko modu berezia. Denboraldi honetan, 3.000 metro lauko Espainiako txapelduna izan da pista estalian, Euskadiko errekorra ezarriz 20 urtez azpikoen kategorian. Espainiako txapeldunordea ere izan da 3.000 metro oztopoetan, Gipuzkoako errekor absolutua lortuz.

Espainiako 20 urtez beherakoen kategorian Europako Krosean arituko den taldea kalitate handikoa da eta, agian, Europako podiumera taldeka igotzeko gai izango dira. Iraiarentzako kolofoia izango litzatekeena, nazioarteko gisa debutatzea eta domina lortzea.

Urko Etxebeste beasaindarraren 16 urtez behekoen lasterketako 9. postua ere aipatzekoa benetan, 403 atleta iritsi zirela helmugara jakinda. Ondoren, Haitz Urrestarazu 46., Jon Eskisabel 116., Martin Maiora 140., Liam Cabanillas 145., Xabat Miranda 265. eta Xabat Beaskoetxea 358. Horrela, taldeka 7. sailkatu ziren 53 talderen artean, sekulako emaitza.

18 urtez behekoen lasterketan urdinen atletarik onena Jon Naldaiz izan zen 37. helduta 336 atleten artean; gero, Samuel Vega 57., Ethan Cabanillas 134., Alex Lizarralde 192. eta Ayoub Hssine 267., eta 13. postuan sartu ziren 51 taldetatik, 12.a izan zen Gijonekin berdinduta eta 11. izan zen Barcelona eta La Palma de Gran Canariako Delsus 10. taldetik oso puntu gutxira.

20 urtez behekoen lasterketan, 197 atleta iritsi ziren helmugara, Unax García 67. postuan eta Jon Etxeberria lazkaotarra 150. postuan iritsi zirelarik.

Lasterketa herrikoen erregina den Behobia-Donostian errendimendu handia, baita espero baino errendimendu handiagoa ere, 1. dortsaletik eta aurreko edizioko irabazlearengandik: Txindokiko lehendakari eta segurarra den Txindoki Jaso Autowag ATko Eneko Agirrezabal. 8 hilabete baino gehiago igaro ondoren lehiatu zen berriro, eta Eneko azken lesiotik hiru astez entrenatu ondoren bakarrik iritsi zen lehiaketara. 21. postuan iritsi zen 1:05:30ean. Lasterketa horretan, gutxiagotik gehiagora egin zuen, eta lasterketaz gozatuz ziur. Alexander Oiarbide ordiziarra azken orduko baja zen lesioagatik.

Klubeko hurrengo atletak hauek ziren: Álvaro Calderón donostiarra (239garren 1:13:12rekin), Iker Iztueta ordiziarra 289. postuan (1:14:07) eta Odilo Rivela (950. postuan, 1:20:34an).

Ordiziako atleta herrikoien artean (68 iritsiak), beste bederatzi atleta sartzen ziren lehen sailkatuen artean: 405. Eneko Etxebarrieta 1:15:42an, 418. Markel Hidalgo 1:16:03an, 432. Iñigo Prieto 1:16:21ean, 547. Gorka Ugalde 1:17:39an eta 578. Unai Arratibel 1:17:53an

Durangon 5 km-ren inguruan egindako Durangoko Gau Krossa lasterketa herrikoian, Xabier Sánchez atleta urdinak irabazi zuen, 16:41eko kronoarekin.

Asteburua

Asteburu honetarako atletismo-jarduera hau da: larunbatean, goizean, Altamirako pistan, luzera-jauziko eta jauzi hirukoitzeko probak egingo dira gizon eta emakumeentzat, pista estalian parte hartzeko marka lortzeko.

Igandean, Irun Hiriko krosean, beste hitzordu bat izango da krosarekin. Ekitaldi horretan, eskola-atleten ordezkaritza zabala izango da, batez ere, eta Arabako Laudio bailara noblearen krosa ere egingo da. Euskadiko txapelketa izango da master kategoriarako. Egutegi nazionalak iganderako Italikako nazioarteko krosa iragarri du Sevillan.

Herri-lasterketetan, larunbatean, Asier Cuevas herri lasterketa Eibarren, Karakateko igoera Elgoibarren eta Arrieroko krosa Eulaten (Nafarroa). Igandean, Bilboko herri krossa, Lemoako (Bizkaia) Lemoatx traila, Durangoko (Bizkaia) Emakumeen lasterketa, San Adrianeko (Nafarroa) Plantiora Itzulia krosa, Iruñeko itxaropenaren telefono bidezko lasterketa herrikoia eta Amimet Tuteran (Nafarroa) sartzeko lasterketa herrikoia izango ditugu.