top of page

Banakako eta federazioetako Espainiako Kros Txapelketa Ortuellan

Egilea: Pululu Itzulpena: Auritz Mendizabal

Asteburu honetako atletismoko hitzordu garrantzitsuena Espainiako banakako eta federazioetako kros txapelketa izango da 20 urtez azpikoen, 23 urtez azpikoen eta absolutuen kategorietarako. Txapelketa igandean izango da, Urtuellako Baltsen zirkuituan.

Espainiako estatuko munduko zitarik garrantzitsuena da hau. Etxeko bi atleta izango dira Euskadiko selekzioarekin, eta Euskadiko sei atletarik onenak bakarrik sartuko dira kategoria bakoitzeko.

23 urtez beherakoen kategorian, Iraia Mendia atleta lazkaotarra izango da. Iraia duela 15 egun zirkuitu horretan bertan Euskadiko txapelduna izan zen kategoria absolutuan, eta Espainiako lehen txapelketan kategoria horretan guztiagatik borrokatuko da. Iraia, abenduan, Turinen, kroseko Europako 9. izan zen 20 urtez azpikoen kategorian, eta Espainiarekin selekzioen arteko Europako txapelduna izan zen.

Gizonezkoen 20 urtez azpikoen kategoriako lasterketan, Samuel Vega ordiziarra izango da; duela 15 egun, Ortuellako zirkuitu horretan bertan, 5. zen Euskadiko Kros Txapelketan. Samuelek hirugarren aldiz defendatuko ditu Euskadiko Selekzioaren Kros Lehiaketako koloreak. 2022an, 18 urtez azpikoen kategorian parte hartu zuen 18 urtez azpikoen kategorian eta aurten Elgoibarko krosean.

Granadan, Guadix hirian, Andaluziako espezialitate horretako txapelketa izango den ibilaldi atletikoko sari nagusia izango da. Bertan izango da Tolosa CFko Hodei Caballero atleta ordiziarra.

Herri lasterketen egutegiak larunbaterako iragartzen ditu San Polikarpo herri krosa Gautegiz Arteagan (Bizkaia) eta iganderako Idiazabalgo herritarra, Donostiako Herri Ametsa talai krossa, Gernikako Etxera trail (Bizkaia), Sodupeko Negua lasterketa (Bizkaia) eta Bizkaiko Areetako lasterketa.

Irenia Apaolaza, Euskadiko txapeldun bikoitza

Atleta urdinen emanaldi nabarmena pista estaliko Euskadiko txapelketan, joan den asteburuan, Donostiako Anoeta belodromoan.

Irenia Apaolaza abiadura-lasterkariaren aldetik etorri zen hoberena, Euskadiko pista estailko bi tutulu lortuta. Larunbatean, 400 metroko lasterketan, 56.96 marka pertsonala egin zuen pista estalian, eta igandean, berriz, 200 metroko lasterketan, 25.03 finalerdietan eta finalean 24.98, Antequerako (Malaga) Espainiako 23 urtez beherakoen txapelketarako gutxienekoa dena. Pisu-jaurtiketan (4 kg) Atlético de San Sebastiáneko Ane Torres ordiziarrak urrezko domina lortu zuen pista estalian 13.98 marka pertsonala eginez. Altuera-jauzian, Danel Pérez 4. postuan, 1.90ko jauziarekin.

Maddi Mendizabal 5. zen pertika jauzian, 2.80 marka pertsonalarekin; Sara Garcíaren klubaren errekor absolutua berdintzen du, eta 16 urtez azpikoen klubaren errekor berria; 1.500 metroan, Unai Mendizabal 7. postuan, 4:09.07ko marka pertsonalarekin; Jon Naldaiz 9. postuan, 4:10.00 marka pertsonalarekin pista estalian 18 urtez azpikoen estatuko txapelketara joateko gutxienekoa. Salamancako pistan ospatuko dena.

Beste emaitza batzuk hauek izan ziren: 400 metroan, Alex Iraolaren debuta (54.83); 800 metroan, Alex Iraolaren debuta (2:04.77); 1.500 metroan, Eneko Oliveira (4:29.29), pista estaliko marka pertsonala; 60 metroan, Itsaso Estala (8.03); 200 metroan, Paula de Juan (26.53) eta Itsaso Estala (26.97); eta Elorri Garciak hiru nulo 2.40 altueran pertikan.

Zumarragako eskolarteko krosean, Jakintzako Intza Arrondok irabazi zuen neska inafantilen artean; Aiora Sarasolak irabazi zuen neska alebinen artean, 9. Noa Azpiazu San Andresekoa, 12. Euri Yurrita San Andresekoa eta 16. Itoitz Yurrita San andresekoak; Txindoki AT taldeka garaile. Alebin mutiletan Ekhi Arrondo 4. eta Liher Imaz 9.