top of page

Unai Mendizabal Lekuona Espainiako 10. postuan 1.000 metroan 16 urtez azpikoen kategorian

Unai Mendizabal Lekuonak, 15 urteko Zegamako atletarena, pistako zerupeko denboraldi atipiko baten amaiera bikaina izan zuen Granollersen (Bartzelona) eta Espainiako lehen txapelketan 10. postua lortuz 1000 metroko lasterketa zailean.

Konfinatuta egon behar izan zuenez, ezin izan zuen parte hartu Gasteizen ospatu ziren Euskadiko txapelketetan; seguru asko, bi titulu irabaziko zituen bertan. Eta Espainiako txapelketan aurkeztu zen, parte hartu zuten 22 atleten 11. marka hoberenarekin (2.40.56) finalean sartzen saiatzeko. Unai bi finalerdietako bigarrenean izan zen larunbatean. Finalaurreko bakoitzeko lehenengo lauak eta bi finalerdietako lau denborarik onenak sailkatzen ziren igandeko finaleko 12 finalistak lortzeko. Bada, lehenengo finalaurrekoa mantsoagoa eta taktikoagoa izan zen, eta azken itzulian ebatzi zen. Bigarren finalerdiko atleten esku utzi zuten aukera: lasterketa azkarxeagoa eginez gero, lehen zortziak finalean sartzen ziren. Hala gertatu zen, eta Unaik 7. sartzea lortu zuen lasterketa oso burutsua eginez eta sekula berak egindako bigarren marka hoberena erdietsiz (2:42.98).

Igandean Unai finalean aurkeztu zen dena emateko asmoz, hau nola gertatuko zen jakin gabe. Finala izugarri polita izan zen eta eromen-erritmoa izan zuen irteeratik hasita (meeting motakoa). Unaik popatik ikusi zuen nola zihoan lasterketa eta azken metroetan bi atleta atzean utzi zituen 10. postu haundia lortuz 2.42.20ko erlojupeko batekin, bezperako denbora hobetuz.

Unaik gogoratuko du Espainiako bere lehen txapelketan final historiko bat jokatu zuela, eta irabazleak Espainiako errekorra gainditu zuela 2.27.88rekin; lehenengo hirurek 2.30.00tik behera egin zuten, eta, gainera, 2.30.81ean Gijóndik izandako txapelketen errekorra ere jaitsi egin zen txapelketa horretan orain arte egindako 19 lasterketetatik. Gainera, lehen bederatzi lasterkarietatik zazpik marka pertsonala hobetu zuten. Bi lasterketa 24 orduan egin eta biak bertara joateko eskatzen zen 2:43.00 denbora azpitik egin zituen Unaik eta horrek asko balio du. Haundia, Unai.

Oraingoan zorte txarra izan zuen Aratz Zendon gazteak (14 urte) pisu-jaurtiketako Euskadiko txapeldunak (4 kg). Azken orduan uko egin behar izan zion bidaiatzeari, Coviden positibo batekin egon zitekeelakoan. Aratzek, batez ere, Granollersen ikasi egin behar zuen, baina horrez gain astean egindako entrenamentuek gehiagorako amets egiteko ere aukerak bazituela erakutsi zioten. Izan ere, parte-hartzaileen 4. markarik onena zuen, 14.38koa (entrenamenduetan asko hobetua), eta bere urtekoen artean onena zen markaren arabera. Izan ere, urrea 14.52rekin irabazi zen, zilarra 14,47rekin eta brontzea, berriz, 14,31rekin; pena da benetan zer gertatuko litzatekeen jakin gabe geratzea.

Aratzen alde beste urte bat geratzen zaiola kategorian, eta horrek esan nahi du Espainiako beste hiru txapelketa geratzen zaizkiola: Madrilen 2020ko pista estalikoa bertan behera uzten ez bada, eta 2021eko biak. Aupa Aratz.

Asteburua

Pistako aire zabaleko denboraldia bukatu denez, asfaltoko lasterketen txanda zen astebukaera honetan. Josetxo Imaz eta gero hurrengoa izango zen Debako 8 km-tako lasterketa bertan behera gelditu da; baita Benicarlóko maratoi erdia ere. Itxaron egin behar hurrengorako...